Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

A Quintess Tudásközpont megalapításának motivációja
2011. 10. 24.

Quintess Tudásközpont

Előzetes háttéranyag


Sokat hallunk a modern népbetegségekről, sokat beszélünk életmódváltozásról, de kevesen tudjuk, hogy életmódunk minősége sokkal nagyobb hatással van az életünkre és halálunkra, mint azt eddig gondoltuk. A mai népbetegségek legnagyobb része szoros összefüggésben van életmódunk torzulásaival. Ezek kialakulása többek között étkezési szokásaink káros módosulásaival, az emberi evolúció során optimalizálódott mozgási és testtartási sajátosságaink beszűkülésével, és a társadalmi elidegenedés mentális és pszicho-fiziológiai ártalmaival függnek össze. A tudatos egészség-nevelés révén az egészséges öregedés és az időskori betegségek visszaszorítása már ma is elérhető a preventív orvoslás tudományos alapokon nyugvó módszerei segítségével.

A betegségek jelentős része ugyanis valóban megelőzhető, megállíthatóak bizonyos kóros élettani folyamatok, sőt akár bizonyos génjeink működése is módosítható.

A legújabb kutatások szerint számos egészségügyi probléma a preventív medicina segítségével előre valószínűsíthető és megelőzhető az egyéni sajátosságokhoz illeszkedően. Mindez nem képzelhető el az érintettek tudatosan aktív együttműködése, az életmód, az egyéni szokáskultúra tudatos módosítása nélkül. Ennek alapfeltétele az egészségre nevelés, oktatás révén egy kialakítható, megtanítható, megtanulható, szerethető kultúra folyamatos megvalósítása.

A megelőzésre fókuszáló paradigmaváltás jelentős mértékben hozzájárulhat az egészségügyi ellátásra nehezedő gazdasági terhek csökkentéséhez is, ami újszerű és kreatív irányelvek, protokollok kialakítását és bevezetését igényli.

A személyre szabott rendszerszemléletű medicina (Personalised Systems Medicine) a jövő orvostudománya, amely komoly előre lépést ígér a társadalombiztosítási költségek nagyobb részét felemésztő krónikus betegségek oki kezelésében is. Az új szemlélet megjelenítése, kommunikációja szakértői körökben is kulcsfontosságú. Az értékválasztás a tudatos életmód, egészséges öregedés és betegségmegelőzés szempontjából létfontosságú érdeke elöregedő társadalmunknak. A tudatosságot megalapozó ismeretterjesztés és az erre épülő megelőző orvoslás beillesztése az egészségügyi ellátásba mindannyiunk közös személyes ügye és társadalmi felelőssége.


Kiadja: Quintess Kommunikáció
Korlátlan felhasználásra