Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Healthy aging medicina

 

A nemzetközi irodalomban healthy agingnek, az Egyesült Államokban sokszor anti-agingnek, well-agingnek nevezett tudományterület azokat azt eljárásokat összegzi, amelyek az életet veszélyeztető, vagy az életvitelt korlátozó funkcióromlásokat időben azonosítani tudják. Egyértelműen prevenció-központú szemléletről van szó, követői már a tünetek kialakulása előtti beavatkozásra helyezik a hangsúlyt.


Az ember története során mindig voltak próbálkozások az öregedés lassítására. A modern orvostudomány a huszadik század ötvenes éveitől kezdve foglalkozik szisztematikusan a kérdéssel. Eleinte volt néhány kiemelt terület (például nők menopauza utáni hormonkezelése a nőiesség és a csontritkulás megelőzése érdekében). Ma már azonban az a felismerés az irányadó, hogy minden szervre, szervrendszerre egyforma figyelmet kell fordítani, mert akármelyik testi funkció romlása a teljes életvitelt korlátozza.

A nemzetközi irodalomban healthy agingnek, az Egyesült Államokban sokszor anti-agingnek, well-agingnek  nevezett tudományterület azokat azt eljárásokat összegzi, amelyek az életet veszélyeztető, vagy az életvitelt korlátozó funkcióromlásokat időben azonosítani tudják. Egyértelműen prevenció-központú szemléletről van szó, követői már a tünetek kialakulása előtti beavatkozásra helyezik a hangsúlyt.

A healthy aging feszegeti a hagyományos orvoslás határait. Teszi ezt azért, mert az emberek jóllétére, egészségének megőrzésére, mégpedig hosszú távú megőrzésére koncentrál. Ebben a megközelítésben olyan elváltozások is megoldandó problémát jelentenek, amelyeket az orvoslás általában nem tekint betegségnek. Ide tartozik például a bőr állapota, vagy a szexuális érdeklődés csökkenése.

A healthy aging számára a testi és lelki működések nem választhatóak szét egymástól. Az ilyen szemléletű klinikákon, központokban, klubokban a lelki élet nehézségeinek, működészavarának a felderítése és kezelése azonos súllyal szerepel a testi betegségek gyógyításával. A cél, hogy a programokban résztvevők az életük második felében is megőrizzék aktivitásukat, jó teljesítőképességüket, életörömüket.