Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Részletesen a genetikai vizsgálatról

 

Az utóbbi években a genetikai kutatások eredményeinek hasznosításával egyre inkább a személyre szabott, genetikai megalapozottságú orvoslásról, prevencióról szól a szakma, és a nagy webes publicitásnak köszönhetően – ha itthon még nem is, de külföldön igen − már az egészségtudatos közgondolkodásban is az érdeklődés középpontjába került. De mit is jelent ez? A genetikai meghatározottságok, hogyan függnek össze az egészség, a fiatalság megőrzésével, az öregedéssel járó betegségek, funkcióromlások megelőzésével?

Az egészséget négy tényező együttes hatása határozza meg. A környezet, (annak káros hatásaival), az életmód, az egészségügyi ellátás és végül az öröklött tulajdonságok. Egy bizonyos betegség kialakulásában mind a négy tényező együttes hatása szerepet játszhat. Egyéni szinten az életmódunk az, amit képesek vagyunk befolyásolni, és valójában ez az a tényező, amivel a legtöbbet tudunk hozzáadni életünk minőségéhez.

Hiába rendelkezik valaki egészséges genetikai állománnyal, ha a szervezetét megterhelő önkárosító életmóddal (dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, stressz stb.), illetve folyamatos környezeti ártalmaknak kitéve azt éveken át rombolja. Ezek előbb utóbb manifesztálódnak és negatívan befolyásolják a jó genetikai háttérrel rendelkező személy egészségi állapotát. Fordítva is igaz. Elképzelhető, hogy valaki családjában halmozottan fordulnak elő különböző súlyos megbetegedések. Ennek megfelelően az öröklött tényezők tekintetében valószínűleg jelentős hátránnyal indul, azonban egészséges életmóddal, a káros környezeti tényezők kiiktatásával ezen betegségek megjelenése megelőzhető, illetve késleltethető. Napjainkban az öröklődésért felelős teljes genetikai anyag (az emberi genom) ismeretének birtokában lehetőség nyílik az öröklött tulajdonságok elemzésére, továbbá a civilizált társadalmak legfontosabb és legelterjedtebb betegségeinek (szív és érrendszeri megbetegedések, elhízás, csontritkulás, depresszió stb.) kialakulására mutatott hajlam egyénre szabott feltérképezésére. A genetikai rizikó ismeretében megfelelő életmódtanácsokkal a betegségek előfordulásának valószínűségét tudjuk csökkenteni.

A genetikai vizsgálatoknak sokféle célja lehet, így az egészségmegőrzés, az öregedési folyamat lassítása is. A Quintess Egészségközpont rizikófelmérő és -csökkentő  programjában a genetikai vizsgálatoknak az a célja, hogy e kockázatok ismeretében valóban hatékony egészségmegőrző életmódprogramot nyújtson. Vagyis már akkor felhívja a figyelmet az egyes betegségek kockázatára – és azok megelőzési módjára −, amikor még semmi eltérés nincs, a betegség még nem alakult ki. A szűrő vizsgálatok során (pl.: mammográfia, méhnyakrák szűrés, koleszterin szűrés vagy vérnyomás vizsgálat…stb.) valójában a szervezetünk adott időpillanatban mutatott állapotáról kapunk információt, illetve még korai stádiumban fedezhetjük fel a szervezetünkben elindult kóros folyamatokat. Ily módon a felismert betegségek, eltérések kezelésével súlyosabb állapotok, szövődmények kialakulását lehet elkerülni. A valódi prevenció azonban az, ha akkor teszünk valamit az egészségünk megőrzéséért, amikor még nincs detektálható eltérés, de ismerjük az esetleges jövőbeni kockázatokat. A genetikai vizsgálat a valódi megelőzéshez ad egyénre szabott támpontokat. Ez azt jelenti, már akkor felismerhetjük egy betegség a fokozott rizikóját, amikor még semmilyen kórosan megváltozott élettani folyamat nem mutatható ki. Így mód van arra, hogy az életmódunk változtatásával tudatosan lassítsuk, vagy elkerüljük a betegség manifesztálódását.

1 | 6 »