Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Imaginatív és meditatív technikák

 

Az imaginatív módszerek relaxált állapotban, belső képekkel, szimbólumokkal dolgozzák fel a lélek mélyén lévő feszültségeket, konfliktusokat, sérüléseket. A meditációs technikák célja a nyugtalan, állandóan kereső, dolgozó elme elcsendesítése, a lelki béke, megnyugvás megtalálása, s a jelenlétben, a csendben való feloldódás.


Imaginatív technika, imaginációAz imaginatív módszerek alkalmazása során a tudatalattiban lévő elfojtott érzések, gondolatok képi szimbólumok formájában emelkednek a tudat szintjére, s kerülnek átdolgozásra a szakember által vezetett folyamatban. E technikák alapja a mélyebb relaxált állapot létrehozása, amelyben lehetővé válik a tudattalan tartalmak, feszültségek, szimbólumok képek formájában történő kitisztulása.
Az imaginatív módszerek használatakor a személyiség erőforrásai, megküzdési potenciáljai aktívan előtérbe kerülnek, ezáltal átélhetjük saját belső erőnket, megküzdési kompetenciánkat, s mobilizálhatjuk rejtett erőforrásainkat. Lehetővé válik a korai emocionális hiányaink feltöltése, valamint hozzásegíthető a személyiség egy teljesebb, érettebb szint eléréséhez. Emellett a képi síkon történő munka ideális kereteket biztosít a tudattalan, belső konfliktusaink feldolgozásához, mély belső feszültségeink kioldásához és erőforrásaink mobilizálásához.

Meditáció, meditációs technikákA meditatív technikák gyakorlása során fiziológiailag csökken szervezetünk oxigén felhasználása, lelassul az anyagcserénk, nyugodtabb lesz a légzésünk, kisebb a szív megterhelése, vagyis egész életritmusunk lelassul. A meditációs technikák pszichésen hozzásegítenek, hogy a gyakorlás időtartama alatt megtanuljuk elengedni gondolatainkat és érzelmeinket, amelynek következtében csend, béke és „jelenlét” áll be. A meditáció fő eszköze a befelé fordulás és a koncentráció útján történő intenzív önmegfigyelés.
E módszerek alkalmazása révén lehetővé válik a korai emocionális hiányaink feltöltése, valamint hozzásegíthető a személyiség egy teljesebb, érettebb szint eléréséhez. Emellett a képi síkon történő munka ideális kereteket biztosít a tudattalan, belső konfliktusaink feldolgozásához, mély belső feszültségeink kioldásához és erőforrásaink mobilizálásához.
A meditációs technikák ismételt gyakorlása következtében elérhető a mentális nyugalom, a kiegyensúlyozott részvétel mindennapi − sokszor feszültségekkel teli − élethelyzetekben, emberi kapcsolatokban.