Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Életmód-változtatással a prosztatarák ellen

 

Prosztatatrákos betegek egészséges életmóddal három hónap alatt – nemcsak állapotuk romlását állították meg --, hanem jelentősen megváltoztatták több száz génjük működését. Dr. Dean Ornish professzor vezetésével amerikai kutatók felfedezték, hogy széleskörű életmódváltással gyorsan és drámaian megváltoztathatók a genetikai információink érvényesülése is.


Dr. Dean Ornish professzor vezetésével amerikai kutatók felfedezték, hogy széleskörű életmódváltással nemcsak jobban érezhetjük magunkat bőrünkben, hanem gyorsan és drámaian megváltoztathatjuk genetikai információink érvényesülését is.

A vizsgálatba olyan prosztatarákos férfiakat vontak be, akik nem kívántak élni a hagyományos sebészi vagy gyógyszeres orvosi kezeléssel. Ezért a résztvevők egy teljesen új életmódra tértek át: három hónapon át sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és szója termékeket fogyasztottak, növelték a fizikai aktivitásukat, és naponta fél órát gyalogoltak, illetve egy órát szenteltek a stressz leküzdésére, pl. meditációval.

Nem meglepő, hogy javult a résztvevők egészségi állapota, csökkent testsúlyuk, vérnyomásuk. Arra viszont kevesen gondoltak, hogy ennél is kifejezettebb változást találnak a prosztata biopsziás vizsgálata (tűvel történő mintavétel) során. A három hónapos „kezelés” hatására megváltozott kb. 500 gén aktivitása! Megnőtt a rákmegelőző gének, míg csökkent a prosztatarákot elősegítő gének működése. (Nőknél ezek a gének a mellrák kialakulását szabályozzák.) (A vizsgált férfiak biopsziás vizsgálata nem ütközött etikai akadályba, mert állapotuk kontrollálása miatt mindenképpen indokolt lett volna a mintavétel.)

A kutatást vezető Dr. Dean Ornish, a kaliforniai Megelőző Orvosi Kutató Intézet (Preventive Medicine Research Institute) vezetője neves szószólója annak, hogy megfelelő életmóddal számottevően javíthatunk egészségi állapotunkon. Megdőlni látszik az a nézet, hogy génjeink meghatározzák sorsunkat, nincs mit tenni ellenük. Már  az életmódváltás első három hónapja megmutatja, hogy génjeink százainak működése kedvező irányba terelhető.


Forrás: Reuters / Health, 2008. 06. 16.
dr. Ádám Éva