Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

A mozgás az agy tréningje is

 

Egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a rendszeres mozgás, napi félóra séta, egy 1-2 kilométernyi laza futás nemcsak a fizikai kondíció megőrzésére jó, hanem az agy karbantartására is.

Holland, olasz és finn kutatók szerint a fizikai tevékenység önmagában is jó hatással van az agyműködésre, mert serkenti az agyi vérkeringést, és az idegsejtek állapotát is javítja.

A kutatócsoport 295, 1900 és 1920 között született embert figyeltek meg. Elsősorban azt vizsgálták, hogy a hetvenes éveikben járók milyen rendszerességgel milyen fizikai aktivitást (séta, kerékpározás, sport, kertészkedés) végeznek. Ezt összehasonlították a szellemi képességeik állapotával.

A kutatás vezetője, Boukje van Gelder összegezve az eredményeket a Neurology szaklapnak úgy nyilatkozott, hogy kimondhatónak tartja: „a fizikai aktivitás idős korban jól karban tartja az agyat is.” Mivel a mozgás az agyi vérkeringést és általában az agy vérellátását serkenti, így csökken az időskori elmegyengeség és a stroke kockázata is. A vizsgálati eredmények alapján nagyon valószínűnek látszik, hogy a fizikai aktivitás jó hatással van az idegsejtek állapotára az agy hippocampus részében, márpedig a hippocampus alapvető szerepet játszik az emlékezőképességben.


Forrás: Neurology, 2004. 02. 10.
dr. Ádám Éva