Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Medizona: Hajlamszűrés, önbeteljesítő jóslat?

 

A genetikai hajlamszűrésekkel már gyerekkorban kideríthető, hogy később milyen egészségügyi gondokra számíthat valaki, ha nem foglalkozik ezek megelőzésével, nem megfelelő életmódot folytat. A géndiagnosztika egyszerűbb és összetettebb vizsgálatai már Magyarországon is elérhetők. Dr. Marton István professzor, a Quintess tudományos tanácsadó testületének elnöke nyilatkozott a medizona.hu-nak.

„A jelenleg ismert, adott betegségért felelős, úgynevezett funkcionális gének többsége a külvilágból érkező információk hatására lép akcióba, vagyis az öröklött betegséghajlamot a környezeti tényezők indítják be” – kezdi a hajlamszűrés lényegének magyarázatát Marton István professzor, a Quintess tudományos testületének elnöke. „Jelenleg a génjeink 1-2 százalékáról tudjuk, hogy olyan információt hordoznak, amelyek befolyásolják az egészségünket, és többé-kevésbé azt is tudjuk ezekről, mikor, minek a hatására kapcsolódnak be. A többi egyelőre még „junk”, vagyis szemét, de a kutatók nagy erőkkel dolgoznak ezeknek a megfejtésén is.” Marton professzor úgy véli, hogy amit viszont ismerünk, azt jó kihasználni, vagyis megismerni a saját génjeinket, mert így jobb életet teremthetünk magunknak. A Quintessben is ezért kezdtek el a genetikai alapú tudományos életmód-tanácsadással foglalkozni.

„Jelenleg a 3 milliárd genetikai kódolt jelből megközelítően 120-200-at hoznak összefüggésbe konkrét betegséggel a tudósok világszerte. Ismerik már például a D-vitamin receptor kialakulását meghatározó genetikai információk helyét, ami szerepet játszik a csontritkulásban. Akinél ezt a hajlamot már fiatal korában felismerik, megfelelő vitamin- és életmódtanácsok ismeretében több évvel, évtizeddel is kitolhatja a betegség tényleges kialakulását. Ez az, amiért én is dolgozom, hogy az idősebb kor is élvezhető legyen!” –  mondja Marton István.

A teljes cikk a medizona.hu-n olvasható (2010.02. 08.)