Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Dr. Dean Ornish programja és a 2-es típusú diabétesz

 

A diéta, testmozgás és a stresszkezelési technikák új lehetőségeket nyithatnak a 2-es típusú diabétesz kezelésében. A cukorbetegség ijesztő méreteket öltött világszerte az elmúlt évtizedekben. Magyarországon mintegy hétszázezer cukorbeteg él, de ennek többszöröse lehet azok száma, akik még nem ismerték fel a betegségüket.


Dr. Dean Ornish a TED (Technology, Entertainment, Design),  non-profit alapítvány rendezésében, 2006 februárjában  tartott konferencián elhangzott előadásában kiemelte, hogy a 30-as éveikben járó generáció körében a  cukorbetegség 70%-kal nőtt az elmúlt tíz évben. Rámutatott arra a szomorú lehetőségre is, hogy – úgy tűnik – ez lesz az első olyan korosztály, amelynek a várható életkora kevesebb lesz, mint a szüleiké. Az Egyesült Államok lakosságának közel 8 %-a szenved cukorbetegségben. Dr. Ornish ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható, hasonlóan más betegségekhez, mint például a szívbetegség, a rák, az elhízás, illetve más krónikus betegségek.

Az Ornish-diéta és a cukorbetegség gyógyítása


Ornish doktor szerint  az ázsiai étrenddel jelentős javulás érhető el a cukorbetegségben szenvedőknél, de más krónikus betegségeknél is. Ugyan egyre kedvezőtlenebbek az ázsiai egészségügyi statisztikák az elmúlt években,  de ez annak köszönhető, hogy átvették a nyugati táplálkozási szokásokat.  Néhány évvel ezelőtt a krónikus betegségek előfordulásának gyakorisága Ázsia lakosságának körében volt a legalacsonyabb, ma már azonban a legmagasabbak egyike.

A „The Spectrum” c. könyvében , Ornish kifejti, hogy a mexikói pima indiánok között, akik a nyugati civilizációtól távol élnek, finomítatlan szénhidrátot és kevés állati zsírt esznek, sokkal alacsonyabb, a cukorbetegség előfordulása, mint azoknál a pima indiánoknál, akik Egyesült Államokban élnek és az étkezési szokásaik a nyugati étrendhez hasonlóak.
A Harvard Nurses Health Study 16 évig tartó követéses vizsgálatában 90.000 ápolót vizsgáltak. A vizsgálat során, a diabéteszeseknél 91%-ban összefüggést találtak az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód között.

Az Ornish-diéta lényegét viszonylag könnyű megérteni, de betartásához elég nagy fegyelem kell. Röviden összefoglalva: vannak jó és rossz szénhidrátok. A rossz szénhidrátok növelik a diabétesz kockázatát, a jó szénhidrátok csökkentik azt.
A Harvard Physicians Health Study követéses vizsgálatában  40.000 egészségügyi dolgozó vett részt. A kutatók  a következtetésre jutotak, hogy a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, halak, csirke rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Míg a nagyobb mennyiségű édesség, finomított szénhidrát, vörös húsok, magas zsírtartalmú tejtermékek a cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával járnak.

Testmozgással kontrolálható a diabétesz

Dr. Ornish kifejti, hogy a testmozgás is fontos szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében, vagy akár visszafordításában. Egy edzés  csökkentheti a vércukorszintet, akár 40 mg/dl-rel. A testedzés által kiváltott vércukorszint-csökkenés azonban csak mintegy hetvenkét órán keresztül tart. Azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akiknél a betegség visszafordítása a cél, éppen ezért napi rendszerességű testmozgást kell beépíteni mindennapjaikba.

Ornish figyelmeztet arra is, hogy a cukorbetegek először orvosukkal konzultáljanak arról, hogy milyen új edzéstervet építenek be életükbe. Mivel testmozgás javítja a cukorbetegek állapotát, ezért a gyógyszeres kezelés dózisán feltehetően igazítani kell. A cukorbetegség szövődményeként kialakult retinopathia esetén a betegeknek óvakodniuk kell az anaerob tréningtől, mert ez túlerőltetést eredményezhet, továbbá tartózkodniuk kell a hosszan tartó levegővisszatartással járó  testmozgástól is.

Fontos üzenet a cukorbetegek testmozgásával kapcsolatban, hogy a gyakorlatokat következetesen kell végezni. Jobb gyakorolni egy kicsit minden nap, mint hetente egyszer túlerőltetni magunkat az edzésen. Ha a mozgás szórakozás, nem túl megterhelő, könnyen integrálható a napi rutinba, így a rendszeres gyakorlásra való esély is nagyobb.

Stresszkezelési technikák alkalmazása a cukorbetegség visszafordításában

A Drake University Medical Center tanulmánya megállapította, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik beépítették mindennapjaikba a stresszkezelési technikákat, csökkent a vércukorszint. Richard Surwit, Ph.D orvos-pszichológus, a tanulmány szerzője szerint, „…az így elért javulás közel olyan mértékű volt, mint amilyet néhány diabétesz gyógyszertől elvárhatunk


Ornish kifejti, hogy a magas stresszel járó életesemények bekövetkezte többnyire nem befolyásolható, de az ezekre adott válaszok – reakció – igen jól kontrolálható. A következő stresszkezelési technikákat javasolja: jóga alapú stretching, meditáció, légzési technikák, imagináció és támogató csoportokban való részvétel. Bármelyik tevékenység akár csak pár percig, napi rendszerességgel történő gyakorlása  is pozitív hatású..

Ornish-program hatása a diabéteszre

Jeff Oliver részt vett Dr. Dean Ornish programján. A program előtt a súlya £ 370 (168 kg) volt, magas vérnyomásban szenvedett, és úgy jellemezte magát, hogy ő egy „kezelhetetlen cukorbeteg." Szinte "vallásos" odaadással követte a program során előírt étrendet, et, az edzéstervét és a stresszkezelési technikákat,.
Tizenkét hét után amellett, hogy fogyott, és jelentősen csökkent a koleszterinszintje, Olivér vércukorszintje folyamatosan csökkent olyan mértékben, hogy a korábbi tizenhárom tablettát kettőre csökkenthette."

Az életmódváltoztatás – táplálkozás, testedzés, stresszkezelés – mértéke a betegség súlyosságától függ.Akiknek csupán a diabétesz megelőzése a célja, azoknak nem kell olyan szigorúan betartani a követelményeket, mint annak aki súlyos cukorbeteg és javítani akar állapotán. A jó hír az, hogy ez a típusú életmódváltás erőfeszítéssel és elkötelezettséggel, megelőzhetővé és visszafordíthatóvá teszi a 2-es típusú cukorbetegséget.

(Fordította: dr. Magony Mónika)

Források:
Amerikai Diabetes Társaság. Cukorbetegség Statisztika (2010. 06.).
Ornish, Dean. A Spectrum, New York: Ballantine Books, 2007.
Type 2 Diabetes: Diet and Exercise Advice from Dr. Dean Ornish, Jun 12, 2010 Chitra Badii