Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

A komplementer medicina terápiái

 

Az elmúlt évtizedekben világszerte megnőtt az érdeklődés a tudományos, evidencia alapú orvosláshoz képest eleinte alternatívnak tekintett, később komplementernek nevezett – a tudományos orvoslást kiegészítő – gyógyító beavatkozások iránt. A komplementer módszerek egyre elismertebbé válnak, bizonyos vonatkozásokban tudományosan is igazolódnak.

 

A komplementer gyógyító beavatkozások iránti igény a technicizálódott, műszeres, steril, gyakran félelmetesen intruzív és fensőbbséges orvoslással szembeni ellenreakcióként alakult ki, és a természethez való közelség, az emberi érintés és figyelem, a spirituális értékek iránti vágyból táplálkozik. Kialakulásában szerepe van a saját magunk feletti kontroll igényének is: egy agyműtétnek csak szenvedő alanya lehetek, de én is tehetek magamért azzal, ha gyógyteákat iszom, vagy vitaminokat szedek. Ráadásul a komplementer módszerek végtelenül változatosak és színesek, pillanatnyi igényeim szerint választhatok közöttük és az alternatív terapeuták többnyire nagy súlyt fektetnek a pszichés megnyugvásra, a pozitív, ellazító élményre, míg az egészségüggyel való találkozás minden szinten stresszel teli.

Testsúlycsökkentés, tisztítókúra

A testsúlycsökkentés, a csökkentett kalóriabevitel sokszorosan igazolt módon javítja az életkilátásokat. Számos állatkísérlet igazolja, hogy a túltáplálás csökkenti, a kalóriaszint normalizálása ismét növeli az élettartamot. Rágcsálóknál például a felére csökkentett táplálék megduplázza az élettartamot.
Nem teljesen azonos, de hasonló a helyzet a tisztítókúrákkal is, amennyiben ezek a diéták csökkentett kalória- és emelt vitamintartalmúak, szinte teljesen zsír- és olajmentesek. Itt a "tisztítókúra" meghatározás problematikus, bár az előnyös hatások nem vitathatóak.
A testmozgás (séta, jóga) és a masszázs hatékonysága szintén sokszorosan alátámasztott. Bonyolultabb a helyzet pl. a Bach virágterápiával, amit eddig még semmiféle vizsgálatnak nem sikerül igazolnia (de szép).

Cure és healing

A gyógyításnak létezik egy alternatív szemlélete, amit az angolban a "cure" helyett a "healing" fejez ki. "Cure" például az, ha egy daganat semmiféle radiológiai vagy laboratóriumi módszerrel nem mutatható ki többé. A "healing" mai értelmében lelki úton induló gyógyítást jelent. Célja a harmónia érzésének és ezzel együtt a test önrendező-öngyógyító kapacitásának a fokozása. Ha kisírom magam a válladon, és ezután megkönnyebbülve valamilyen új belátásra jutok –, akkor  valójában healing történt. Ebben a tekintetben egyes komplementer kezelések légköre, gyógyító közössége sokak számára fontos, hiányolt élményt ad, és ez olyan érték, amit a jövő számára is meg kell tartani.

Gyógyító rítusok

A sámánisztikus módszerek világszerte elterjedtek az alternatív gyógyítók körében. Sokan igyekeznek ragaszkodni az originális módszerekhez, de még többen használják e módszerek "New Age" féle módosításait.
Angeles Arien antropológus és Rachel Naomi Remen daganatos betegekkel foglalkozó orvos pszichoterapeuta sok neosámánista módszert alkalmaz, közülük választottam egyet illusztrációképpen.
A besugárzás, kemoterápia vagy műtét előtt álló rákos betegeknek a következő egyszerű rituálét ajánlják: jöjjenek össze a hozzájuk legközelebb álló barátokkal és családtagokkal. A beteg vigyen oda egy egyszerű, sima követ, amely kényelmesen elfér a tenyerében. Üljenek körbe, és tetszés szerinti sorrendben mindenki mondjon el egy történetet az életéből, amikor hasonlóan drámai krízisbe került. Aki éppen mesél, az a kezében tartja a követ, és amikor befejezte túlélése történetét, egy percre felidézi, mi volt az a személyes erő, ami átsegítette ezen a nehéz időszakon. "Ami keresztül segített engem, az a bátorság volt." "Ami keresztül segített engem, az a humor volt." Miután megnevezte, a beavatkozás előtt álló személyhez fordulva ezt mondja neki: "Én most beleteszem ebbe a kőbe számodra a bátorságot." "Én most beleteszem ebbe a kőbe számodra a humort." Miután mindenki beszélt, a követ visszaadják a betegnek, aki magával viszi a kórházba, és maga mellett, sokszor a kezében tartja.
Rachel Naomi Remen szerint az évek során sok onkológus és sebész ismerte meg ezeknek a köveknek a jelentőségét. Sokan a műtétek idejére ragtapasszal ragasztják a követ a tenyerükbe. "Valójában senki, akin kemoterápiát, irradiációt, műtétet hajtanak végre nem tud belépni az ajtón anélkül, hogy sok ember gondolata, reménye, imája ne kísérné. A kő, úgy látszik, ezt kissé még érzékelhetőbbé teszi az emberek számára, és emlékezteti őket a természetes erőre és szépségre. Egy nagyon technikai és steril környezetben a földhöz köti őket. A rituálé egyike a régi módszereknek, amelyek a közösség gyógyító erejét mozgósítják. A közösség gondoskodását teszik láthatóvá, kézzelfoghatóvá, reálissá."
Mindezek alapján azt gondolom, vannak olyan evidenciák által ugyan nem igazolt, de a lelki harmóniát elősegítő, healing jellegű módszerek, amelyeknek fontos szerepe van az alternatív, komplementer gyógyászatban, és gyógyító és gyógyulni vágyó találkozásának egy spirituális aspektusát képviselik. Ide tartoznak bizonyos gyógyító rítusok is
Ezen módszerek hatásossága az egyéni különbségek miatt nem bizonyítható be egyértelműen, hiszen a lelki beállítódás szerepe óriási. A kezelőorvos egyetértésével, megfelelő szakmai ellenőrzés mellett azonban alkalmazhatóak. Ne feledjük, korunk uniformizált orvostudománya éppen a páciens személyiségére, lelki igényeire nem tud tekintettel lenni. Márpedig ő a főszereplő.

dr. Eisler Olga