Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Minden meg van írva génjeinkben?

 

A táplálkozás, a mozgás vagy a stressz, vagyis számos környezeti hatás befolyásolja az örökölt információk érvényesülését. Mindezt a tudomány epigenetikának nevezi, amely úgy viszonyul a genetikához, mint a szoftver a hardverhez. Vajon minden meg van írva génjeinkben? - erre a kérdésre keresték a választ a Magyar Tudomány Ünnepének élettudományról és annak határterületeiről szóló kiemelt programjának előadói.


Minden meg van-e írva génjeinkben? Ha igen, miért nem? - e talányos kérdéssel kezdte a genetikáról és az epigenetikáról, vagyis a környezeti tényezők génmódosító hatásairól szóló előadást Falus András akadémikus. Beszámolójából kiderült, hogy az egyedfejlődés mellett különösen a táplálkozási vagy stresszhatások, illetve a dohányzás befolyásolhatja az örökölt információkat. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, vagy, hogy milyen stresszállapotban élünk.

A genetika olyan, mint a hardver, az epigenetika pedig a szoftver. Nem minden környezeti hatás epigenetikai, hiszen ha örökítő anyagunkban nincs nyoma, nem sorolható ide - mutatott rá a Semmelweis Egyetem professzora, aki azonban felhívta a figyelmet számos olyan tényezőre, amelyeknél egyértelműen kimutatható az utódokra gyakorolt génmódosító hatás: ilyen lehet a lombikbébi eljárás vagy a várandós anyák dohányzása, amelynek három generációra van hatása, hiszen még a magzat fejlődő ivarsejtjeiben is kimutatható a nyoma. A kutató rámutatott arra is, hogy bizonyos táplálkozási programok generációkra meghatározhatják a soványságot.


Folytatás >>