Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Mi az Anti-Aging medicina?

 

Az orvostudomány megelőzni igyekszik az öregedéssel járó betegségeket. Ehhez képest heurisztikus ötlet, hogy magát a betegségekhez vezető öregedési folyamatot igyekezzünk megelőzni. Az anti-aging medicina (AAM) további újítást is bevezetett: a félszintetikus hormonok felhasználását az öregedési folyamat lassításában, illetve visszafordításában.


Kapcsolat a gerontológiával, geriátriával és az orvostudomány más ágaival

Az öregedés folyamataival kapcsolatos tudományos vizsgálódások a gerontológia tárgyai, míg a geriátria az öregség egészségügyi kérdéseivel foglalkozik, nagy átfedésben a belgyógyászattal, neurológiával, pszichiátriával.  Bár kétség kívül nagy erővel kutatja a megelőzés lehetőségeit, mégis az orvostudomány egyik mostohagyermeke maradt. A szaklapok impakt faktora alacsony, és a publikáció kevés.  Ez Magyarországra is igaz, 12 év alatt 12000 orvosi publikáció jelent meg magyar szerzőktől, ennek mindössze 1%-a foglalkozott gerontológiai kutatással. A geriátriával szemben az AAM részint az úttörők, részint nyilván a gyógyszergyárak hathatós erőfeszítései, de a nyilvánvaló fogyasztói érdeklődés fokozódása miatt is feljövő ágban van.
Bár a gerontológia és geriátria némileg lépéshátrányba került, a sikeres öregedés fogalmának bevezetésével sikerült ellensúlyoznia az anti-aging mozgalmat. (A „sikeres öregedés” azt jelenti, hogy képesek vagyunk megőrizni azt a dinamizmust és relatív egészséget, ami a fiatalabb korokat jellemzi.) Az új koncepció megmozgatta az orvosok fantáziáját, és kinyitotta a szponzorok csekkfüzeteit. A „Mac Arthur study of succesful aging”, a UCLA folyamatos kutatása 880 különösen jól funkcionáló idősödő férfival sok fontos eredményt hozott az újabb rizikófaktorok felfedezése terén. Egyik eredménye teoretikus áttöréshez is vezethet  bevezették az un. allosztatikus terhelés fogalmát, és azt mérhetővé is tették. (A sikeres alkalmazkodás állapotát allosztázisnak is nevezik, a normális szintet meghaladó alkalmazkodási igényt pedig allosztatikus megterheltségnek.)
Feltehetően a gerontológia, illetve geriátria és az AAM előbb-utóbb egy szaterületté válik majd.

dr. Eisler Olga

<<vissza

« 3 | 3