Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Öregedés és öregedési elméletek

 

Miért öregszünk, és miért halunk meg? Erre a kérdésre még nem sikerült egységes, minden szempontból kielégítő választ találni, csak részleges érvényű feltételezéseink vannak. A legtöbb elméletalkotó úgy gondolja, hogy a fejlődés jól szervezett menetével szemben az öregedés folyamata véletlenszerű események sorozata…



Az öregedéskutatás legtöbb képviselője jelenleg azon a véleményen van, hogy a fejlődéssel ellentétben – amely a szervezet életének erősen programozott és irányított folyamata – az öregedés sztochasztikus és determinálatlan. A szervezet állandósága csak látszat, valójában folyamatosan újjáalakul, hogy az állandóságát fenntarthassa, ezért homeosztázis helyett helyesebb a homeodinamika kifejezés. Ennek a homeodinamikának kritikus pontja a stresszre való ellenhatás: a stressz ebben az értelemben bármilyen fizikai, kémiai vagy biológiai tényező (stresszor), amely egy élő rendszert ellensúlyozásra, alkalmazkodásra és túlélésre készteti. E működések még különböző fajoknál is hasonlóak, ezért nevezték el "általános adaptációs szindrómának".

Azt az állapotot, amikor a szervezet fenntartja működésének egyensúlyát, homeosztázisát a stresszorok hatása ellenére is – allosztázisnak hívják. Az allosztázis azt jelenti: „a stabilitás fenntartása változásokon keresztül”.
A stabilitást az immunrendszer, a vegetatív idegrendszer és az endokrin rendszer változásai tartják fenn. Amikor az igénybevétel ismételt, vagy eléri az alkalmazkodóképesség határait, vagy amikor az allosztatikus rendszerek továbbra is bekapcsoltak maradnak, akkor a „vészhelyzet” mediátorai káros hatásúakká válnak, és ezt allosztatikus túlterheltségnek nevezik. Ennek példái a fokozott inzulin elválasztás következtében megnövekvő hasi zsírszövet, vagy a stressz hormon, a kortizol hatására létrejövő hippokampális sejtvesztés.

A stressz ellenében történő alkalmazkodás és kiegyenlítés mindig felhasznál valamennyit a szervezet tartalékaiból, és így e tartalékok idővel teljesen felhasználódnak. Az alábbiakban néhány példa szerepel a stressz, a stresszválasz és az idővel létrejövő elhasználódás különféle szintjeiről.

 

dr. Eisler Olga


« 3 | 3