Részletesen a genetikai vizsgálatról |


Az utóbbi években a genetikai kutatások eredményeinek hasznosításával egyre inkább a személyre szabott, genetikai megalapozottságú orvoslásról, prevencióról szól a szakma, és a nagy webes publicitásnak köszönhetően – ha itthon még nem is, de külföldön igen − már az egészségtudatos közgondolkodásban is az érdeklődés középpontjába került. De mit is jelent ez? A genetikai meghatározottságok, hogyan függnek össze az egészség, a fiatalság megőrzésével, az öregedéssel járó betegségek, funkcióromlások megelőzésével?
Génjeink és különbségeink

Egy ember minden sejtjének sejtmagjában ott a teljes „receptkönyv” arról, ami minden emberben közös, és arról is, ami egyéni variáció. A receptkönyvenek 23 fejezete van, ezek a kromoszómák. Minden fejezet több ezer receptet tartalmaz, ezek a gének, melyek 3 betűs szavakból épülnek fel. A géneknek mintegy 99,9 %-a azonos minden emberben, és csak a maradék kis töredék alkotja az egyéni változatokat. Sejtjeink osztódása során a 3 betűs szavak másolódnak le- betűről, betűre-, és aránylag ritkán, de mégis előfordulnak a másolási folyamat közben hibák, ezek azonban többnyire nem járnak nagyobb működési zavarral.
Az emberi genom természetes változatossága felelős minden ember különbözőségéért. A 0,1%-nyi különbség hozzájárul egyediségünkhöz és a külső hatásokra adott eltérő reakcióinkhoz is. Az egészséges korosodás tudományának egyik fő eleme a genetikai hajlamok megismerése, hogy azok ismeretében tudjunk beavatkozni személyre szabott módon.
A „receptek” valójában a sejtek működését meghatározó fehérjék receptjei. Ha egyes szavak megváltoznak, a recept még értelmezhető, de a fehérje kicsit máshogy működik, az étel íze nem lesz tökéletes, de attól még ehető. Ezeket a receptek közötti különbözőségeket nevezzük génváltozatoknak, alléloknak.
Ha az osztódás során a gén másolása nem teljesen pontos, akkor mutációról beszélünk, ami lehet előnyös, vagy előnytelen is. Bizonyos változatok aztán tovább öröklődnek, és elterjednek a populációban. Ha egy bizonyos génváltozat az emberek több mint 1%-ában jelen van, akkor beszélünk génpolimorfizmusról. A polimorfizmus sokféleséget jelent és jelenleg több mint 2 millió ilyen génpolimorfizmus ismert. A leggyakrabban jelenlévő génváltozatot „vad típusnak” nevezzük.
Mindannyiunk két génkészlettel rendelkezik, vagyis minden fehérjét két recept ír le. Van egy anyai és egy apai változat, és a „jó” gén általában ellensúlyozza a variáns gén működésének gyengeségét. A legtöbb variáció természetes, ezért vagyunk egyediek. Egyes esetekben azonban a variáció már a fehérje működésének rovására megy. A genetikai vizsgálat célja, hogy kiszűrjük ezeket a gyengeségeket, majd megfelelő életmódi elemekkel pótoljuk a génhiba következtében létrejövő hiányosságokat.