Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Lifenetwork: Lassítható az öregedés

 

Az idei orvosi Nobel-díjat három olyan kutató kapta, akik az öregedési folyamat egy kulcsfontosságú tényezőjének, az úgynevezett telomér-telomeráz rendszernek a működését tárták fel. Kutatásuk révén derült ki: megfelelő életmóddal késleltethetjük szervezetünk öregedését. Dr. Falus Andrással, a téma hazai szakértőjével beszélgettünk a felfedezés jelentőségéről.


A 2009-es orvosi Nobel díjat Elizabeth Blackburn és munkatársainak ítélte a Nobel-bizottság, az élettartamot is befolyásoló telomeráz enzim vizsgálatáért. A kutatás egyik ága, - melyet a neves kardiológus professzor, Dean Ornish vezet, akinek neve itthon leginkább a róla elnevezett diétáról ismert -, az életmód génekre kifejtett hatásával foglalkozik. Ornish munkacsoportja klinikai vizsgálatokkal igazolta, hogy az életmódváltás számottevően növelheti a telomeráz enzim aktivitását. Ez az enzim a kromoszómák végső szakaszának, az úgynevezett teloméreknek a kialakulását segíti. A telomérek stabilizálják a kromoszómák struktúráját, így amikor elkopnak, rövidülnek, a DNS stabilitása csökken, a sejtek hamarabb öregszenek és pusztulnak. A kísérletek tanúsága szerint három hónap intenzív életmódváltást követően akár 30 százalékkal megnőhet a telomeráz-aktivitás.


"Étkezésünk, mozgási szokásaink, a bennünket érő pszichikai terhelés és stressz jelentős mértékben befolyásolják az epigenetikai változásokat, amelyek egész genetikai működésünkre hatással vannak" -mondta el dr. Falus András. "Dean Ornish professzor és munkacsoportja első alkalommal most mutatta ki -  számomra rendkívül meggyőzően - ezen hatások és a DNS-állomány közti összefüggést. A kutatást azért tartom szakmailag nagyon megalapozottnak, mivel annak a munkacsoportnak, amelyben Dean Ornish dolgozik, tagja a Nobel-díjjal jutalmazott Elizabeth Blackburn is. Ez annyit jelent ugyanis, hogy egy, az életmódváltás hatásait vizsgáló kutatás mögött egy, a legmagasabb szinten elismert tudományos kutatás áll. Ez pedig azért nagyon fontos, mert számtalan különböző életmód-programról, diétáról és edzésmódszerről hallhatunk nap mint nap, azonban ez az első olyan eset, amikor az életmódváltás és a tudomány szorosan összekapcsolható."


TELJES CIKK >>