Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Az életmód-változtatás és a telomeráz

 

Az élettartamot is befolyásoló telomeráz enzimmel kapcsolatos kutatások egyik ága az életmód génekre kifejtett hatásával foglalkozik. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az életmód-változtatás jelentősen emeli a telomeráz enzim aktivitását. Erről beszélt Prof. Dr. Falus András akadémikus, immunológus-genetikus és dr. Borbényi Erika onkológus szakorvos, klinikai főorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában.


2009-ben az orvosi Nobel-díjat Elizabeth Blackburn és munkatársai kapták, az élettartamot is befolyásoló telomeráz enzim vizsgálatáért. Ez az enzim a kromoszómák végső, a sejtosztódáshoz szükséges szakaszainak, a telomérek kialakulását segíti, a telomérek stabilizálják a kromoszómák struktúráját. E szakaszok rövidülésével a DNS stabilitása csökken, a sejtek hamarabb öregszenek és pusztulnak.

A telomeráz-telomér rendszerrel kapcsolatos kutatások egyik ága – amit Dr. Dean Ornish kardiológus professzor vezet – az életmód génekre kifejtett hatásával foglalkozik. Klinikai vizsgálatai szerint három hónapos intenzív életmódváltás után a telomeráz aktivitás 30%-al növekedett.

 

 

RTL Klub Reggeli, 2010. 09. 14.