Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

Öregedő emberiség

 

Az egész emberiség öregszik, a születéskor várható élettartam négyévente egy évvel lesz hosszabb. A század közepére a fejlett országokban a születéskor várható élettartam eléri a 100 évet. Ez egyfelől „az emberi civilizáció diadala”, másfelől beláthatatlan nehézségek forrása.

Az Age Wave és a várható hatások
A számoktól lehetünk kétségbeesettek is akár, a jelenséget azonban az emberiség izgalmas kihívásának is tekinthetjük, amelyet – sok egyéb korábbi sorskérdéshez hasonlóan − minden valószínűség szerint meg fog oldani. A megoldás körvonalai többek között az amerikai Baby Boom nemzedék viselkedésének kutatásából rajzolódnak ki. Ken Dychtwald (www.dychtwald.com) felismerése volt, hogy e nemzedék életének minden időszakában képes volt alapvetően megváltoztatni a társadalmi fejlődés irányát: bármely életszakaszba léptek is, ami őket akkor foglalkoztatta − lett légyen gazdasági, személyes vagy akár egészségügyi kérdés –, a társadalom és a piac meghatározó témájává vált. Megoldásaik révén újjá alakultak a kapcsolati viszonyok, a születésszabályozás, a gyermekek gondozása, a munkahelyek, a banki kölcsönök, az egészségügy, az információs technológia. Ma ez a nemzedék az USA gazdaságának meghatározó ereje: az ő tulajdonuk a gazdasági vagyon 77%-a, a részvények 66%-a, ők ellenőrzik a gazdaság 70%-át. Az elköltött pénz ötven százalékát ők költik el, ők veszik az új autók 40, a luxusautók 48, és a luxusutazások 80%-át. Ők kötik a hosszú távú gondoskodási biztosítások 90%-át, az orvosi vizsgálatok 45%-át ők veszik igénybe, ők vásárolják a szabadon hozzáférhető gyógyszerek 51%-át, és az orvos által felírt szerek 71%-át.

Dychtwald 1989-ben írta Age Wawe című bestsellerét, amelyben elemezte e nemzedéknek a korábbiakhoz képest alapvetően megváltozott igényeit:

  1. Aggodalom az idült betegségek fellépésétől, és a vágy, hogy mindent megtegyenek a fizikai öregedés késleltetéséért.
  2. A pénzeszközök mennyiségének növekedése, a keresőképesség kiterjedése.
  3. Az ötven éven felüliek korcsoportja nem egynemű többé, hanem életszakaszok szerint strukturálódik: különböző igényeik vannak a gyermekek fészekhagyása után, a nagyszülővé válás idején, a nyugdíjba vonuláskor, megözvegyüléskor, vagy a késői újabb munkavállalás esetében. Minden életszakasz új kihívásokkal és új lehetőségekkel rendelkezik.
  4. Az anyagi javak szaporításának vágya átadja helyét az élvezetes és kielégítő élmények megszerzése iránti vágynak.
  5. Az üres idő továbbra is hiányzik az életmód összetettsége következtében.

Dychtwald tíz évvel később újabb jóslattal állt elő: figyelmeztetett azokra az óriási feladatokra, amelyeket a korhullám állít majd az amerikai egészségügy és a gazdaság elé. Cégei az AgeWawe és az AgeWawe Impact a legnagyobb cégeket, szolgáltatókat elemzésekkel segítik abban, hogy sikeresen kövessék a „boomerek” fogyasztási szokásait.

« 2 | 3 »