Felhasználó név Jelszó

Elfelejtettem a jelszót

REGISZTRÁCIÓ

 Emlékezz rám

 


Rizikófelmérő és -csökkentő program

Géndiagnosztika


Mi az, ami mindnyájunkban közös, és miben térünk el egymástól? Hogyan alakulnak ki az eltérések? Vajon eleve eldöntött, hogy ki milyen betegségben szenved majd élete során?

Az orvostudomány már régóta megkülönböztet öröklött és szerzett betegségeket. Szerzett minden kór, ami a születésünk − pontosabban a fogantatásunk − óta ért hatások miatt alakult ki. Öröklött mindaz, ami genetikai állományunk következménye. Ám nem sok olyan tulajdonságot tudunk megjelölni, ami kizárólag öröklött vagy kizárólag szerzett. Egy fertőzés ugyan nyilván külső, környezeti hatás, ám a szervezet fogékonyságában, az immunrendszer reakciójában már öröklött tényezők is szerepet játszanak. Szinte valamennyi betegség kialakulásában, lefolyásában, súlyosságában tetten érhető az öröklött és a szerzett tényezők kölcsönhatása.

A betegségek megelőzésének legfontosabb módja az ismert kiváltó hatás kiküszöbölése. De mely kiváltó hatásokra figyeljünk? Mire van hajlamunk? Melyek azok a betegségek, amelyektől fokozottan kell félnünk? A hajlam tisztázásának két módja van. Az egyik nagyon egyszerű: elemezni kell a családfánkat. A közeli rokonok betegségeinek ismétlődése nyilvánvalóan öröklődő, azaz számunkra kockázatot jelentő hajlam jele. A másik módszer a kockázatnövekedést okozó gének azonosítása. Ez néhány éve még álom volt, azonban már sokhelyütt valóság. Ahogy a Quintess Egészségközpont­ban is, ahol speciális vizsgálat keretében térképezzük fel a hozzánk fordulók genetikai adottságait.

Minderről letölthető ismertetőnkben részletesen is olvashat. Szakembereink várják érdeklődését!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

 

 

Rizikofelmérő és -csökkentő program